Dekalog

Dekalog

10 bud

10 valg

10 beskidte historier om ren kærlighed

 

Kieslowskis ti filmklassikere var 1980’ernes store mesterværk: Biblens ti bud fortolket i ti smukke men dystre film, om ti almindelige menneskers umulige valg om hvem og hvad de skal elske – og hvor meget kærligheden må koste dem.

Med Thomas Hwan som instruktør har Teater Nordkrafts ensemble taget de 10 filmhistorier og klippet dem sammen i en multiplothistorie – resultatet er en vild, smuk og møgbeskidt forestilling om den rene kærlighed.

Hvor Kieslowski i 1980’erne var optaget af hvor meget vi risikerer at MISTE når vi satser på kærlighed, er vi optagede af hvor meget vi kan VINDE, når vi tør elske og elskes.

Forestillingen har urpremiere på Teater Nordkraft 11. december.

 

MERE DEKALOG:

 1. november kommer lektor Erik Svendsen til Folkeuniversitetet og holder foredrag om filmene og forestillingen
  – se mere her.

I januar måned viser BIFFEN I NORDKRAFT alle 10 Dekalog film – følg vores nyhedsbrev for mere info.

 

 

Instruktør Thomas Hwan om DEKALOG:

”DEKALOG er en af de største moderne filmkunstneriske milepæle. Fra den udkom blev Kieslowski hyldet som en humanist der i sjælden grad ejer et talent for at forene det eviggyldige med det aktuelle – det episke med det nære. Det blev fra første minut en klassiker i ordets forstand.

Derfor er det også nærmest en drøm at få lov at udfolde det som teater. For det er ikke bare en historie. Ikke bare en kunstfærdig undersøgelse i menneskelige relationer. Men en dissekering af grundlaget for vores eksistens. Derfor er det også så velegnet til at skulle stå på en scene.

Det sprog teatret ejer, den stræben efter at være ærligt levende for sig selv og sit publikum, passer i sjælden grad til et værk som DEKALOG. For den sjælelige inspiration som helst skal strømme fra et scenegulv – den hengivelse til livet – som i sidste ende altid skal mærkes, er selve kernen i den her fortælling.

Det skal ikke forståes. Det skal ikke analyseres med nogen del af hjernen. Det skal mærkes. Helt på den samme måde som du mærker du elsker nogen uden at vide hvorfor. På den samme måde som du kan føle dig magtesløs og ensom uden at vide hvorfor. Og på den samme måde som du kan føle dig liderlig uden at have nogen at være det for.

Det menneskelige dilemma i at være underlagt nogle vitale retningslinjer for at kunne leve sit liv i en civilisation, og at skulle følge dem for at sikre samme civilisations beståen – og samtidig, i endnu højere grad, være underlagt sit menneskelige instinkt i at forfølge sine drifter – som sjældent stemmer overens med dine chancer for at klare det med reglerne særlig godt!

Dilemmaet i at jo mere sort /hvid vores tilgang til livet er – jo nemmere kan det føles at håndtere, at man i virkeligheden ikke selv har kontrol over det. Og samtidig har vi jo gennem udviklingen af vores moderne samfund lært, at hvis vi skal blive os selv og turde verden, er vi nødt til at springe ud i den – og udfordre de rammer vi er blevet os givet.

Kun i gråzonerne af eksistensen er vi i stand til udfordre og udvide den. Kun ved at turde se ned i afgrunden, og ud over sikkerheden i det trygge dogme, er vi i stand til at åbne os selv nok til ærligt at elske, og i sidste ende forhåbentlig acceptere hvem vi er.

Det er godt og spektakulært fordi det er så forbandet enkelt. Det er alt hvad vi indeholder, og alt hvad vi har kæmpet med siden stentavlerne, og alt hvad vi kommer til at kæmpe med til den sidste rest af menneske findes.”

Praktisk info

 • Arrangør
  Teater Nordkraft
 • Spilleperiode
  11.
  December -
  21.
  Januar
  2021
 • Tider
  19:30
 • Sted
  Teater Nordkraft
  Teglgårds Plads 1
  9000 Aalborg
 • Billetpriser
  100-205 kr.
 • Kategori
  Unge/Voksne
Medvirkende

Christine Gjerulff, Alexander Clement, Lærke Schjærff Engelbrecht, Jakob Hannibal & Tobias Leander

Bagom
Instruktør og Dramatiker
Thomas Hwan
Scenograf
Peter Schultz
Lyddesign
Jonas Hvid
Lysdesign
Mads Eckert Hermansen
Baseret på
Baseret på filmen DEKALOG af Krzysztof Kieslowski og Krzysztof Piesiewicz Baseret på Gerd Søbys danske oversættelse af DEKALOG, udgivet af Rosinante 1990 efter DEKALOG udgivet af Verba, Chomotov 1990.
Kor
LIVSVÆRK http://koretlivsvaerk.dk/

Fotograf: Karoline Lieberkind