Kong Lear

- Teater Nordkrafts skarpe version af den eviggyldige klassiker
6.-22. marts
Den kongelige familie er vant til hele verdens beundring og smiger, og de er vant til absolut magt og rigdom. De kan ændre lovene som det passer dem, udskrive skatter, dømme folk til døden og benåde forbrydere. Men da den gamle King Lear beslutter sig for at træde tilbage, opstår der et magt-tomrum, og kræfter slippes løs som ikke kan tøjles igen.

Kong Lear er træt af at regere og have ansvar for det hele. Han vil overlade magten til sine døtre, og lave et fredeligt regeringsskifte. Han begynder at afvikle sit greb om tronen, men familiens magtbalance er rystet, og ukendte dæmoner sættes fri med stor ødelæggelse til følge. 

Teater Nordkraft elsker Kong Lear! Vi synes det er et af Shakespeares allerbedste stykker; en eviggyldig klassiker som hver generation bør stifte bekendtskab med og have deres eget forhold til.

Vi er derfor særligt glade for at det netop er Mikkel Harder Munck-Hansen, som har sagt ja til at instruere Shakespeare for fuld kraft, og skære den til så den også egner sig til et ungt publikum.

- 

NB: Vi bruger teaterrøg og stroboskoplys i forestillingen. Derudover er der riller i gulvet foran første række.

 

Teaterchef JAKOB TEKLA JØRGENSEN om forestillingen:

EVIGAKTUELLE HISTORIER
Nogle historier er aktuelle, mens andre er evigtaktuelle. Og nogle af disse evigtaktuelle bliver pludselig særligt aktuelle lige nu. De evigtaktuelle historier kalder vi for klassikere, og sådan én er Shakespeares Kong Lear. Et af Shakespeares allerbedste stykker. Og særligt aktuel er den lige nu af flere grunde.
Lear er et typisk magtmenneske, et magtfuldkomment et af slagsen. Han mangler basal forståelse for sin kontekst, og hvor meget hans magt betyder for hans position. Han tror, at han er blevet ét med magten. At det er hans person i sig selv, der indgyder respekt. Det er en stor fejltagelse. Men fejltagelsen bliver fatal, da han samtidig forveksler respekt med kærlighed. Han mangler grundlæggende forståelse for kærligheden. Han tror at den respekt han får fra sine døtre er det samme som kærlighed. Han kræver respekt. Og han kræver kærlighed. Og han forstår ingen af delene.
Det er en af forestillingens pointer til os idag - at vi forstår vores egen position, vores eget ansvar!
Vi har travlt med i vores personlige liv, i familien, på arbejdet og i sociale sammenhænge, at fralægge os ansvaret. Vi vil som Lear nyde livet, have privilegier, men tør vi tage ansvar eller forvalte magten? Begge dele kræver nemlig en høj grad af selvrefleksion og -indsigt for ikke at blive et overgreb. Og selvrefleksion kan gøre ondt, for spejlet viser ikke altid det vi ønsker. Så hellere pege et andet sted hen.
Men på trods af tragikken - for Lear indser det for sent - er den gode side af Lears fejltagelse, at den fører til indsigt. Han dør ikke uvidende. Han forstår i sidste ende sig selv og menneskene omkring ham. Uden fejltagelsen var han gået i døden uden nogensinde at have forstået sig selv og de andre. Dette er tragediens tale til os: Lad det ikke blive for sent!
Tag godt imod den, kære publikum! Og - listen and learn!

KONG LEAR ER PRODUCERET AF TEATER NORDKRAFT

ISCENESÆTTELSE

Mikkel Harder Munck-Hansen

SCENOGRAF

Claus Helbo

KOSTUMEDESIGN

Elsebeth Hede

MANUS

Forestillingen er baseret på William Shakespeare’s King Lear, bearbejdet og nyoversat af Niels Brunse, udgivet af Gyldendal, produceret i samarbejde med Gyldendal Group Agency. Bearbejdning og manus: Mikkel Harder Munck-Hansen og Jacque Lauritsen

SKUESPILLERE

Teater Nordkrafts skuespillerensemble er: Jacque Lauritsen, Petrine Agger, Alexander Clement, Jela Natius Abildgaard og Lærke Schærff Engelbrecht

TEATER NORDKRAFT ER:

Teater Nordkraft: Jakob Højgaard Jørgensen: Teaterchef Hanne Nielsen: Administrator Louise Kirkegaard: Produktionsleder Bill Eldridge: Sceneformand Niels Valentin: Tonemester Chris Nieft: Video- og lystekniker Lotte Jensen: Bogholderi og ophold Carina Lund Sørensen: Foyer Theresa Breitenstein: Rekvisitør Steen Jørgensen: Håndværker Majbritt Berg: Teaterassistent Teknik og byg: Frederik Eberhardt og Mikkel Munk Iversen Scenograf: Claus Helbo Instruktørassistent: Signe Nygaard Pedersen Scenografiassistent: Benedikte Andersen Fotokostumer: Berit Ann Christensen Fotostylist: Esko & Gram, Aalborg Skuespillere: Jacque Lauritsen, Petrine Agger, Alexander Clement, Jela Natius Abildgaard, Lærke Schærff Engelbrecht

FOTO OG PR

Plakatfoto og pressebilleder: Karoline Lieberkind Portrætfotos Teater Nordkrafts faste medarbejdere: Louise Dybbro Alle øvrige fotos, herunder bag-om fotos fra produktionen: Louise Kirkegaard Grafik og layout: Særpræg Designbureau Henvendelser vedr PR : helen@teaternordkraft.dk

TAK TIL

Niels Brunse samt Studio Grundahl, Aalborg
find vej Vi bor på Teglgårds Plads 1 i Aalborg google maps
gå ikke glip af vores forestillinger! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag nyt om forestillinger og arrangementer. Du kan altid nemt melde dig fra igen.